Selecteer een pagina

Airconditioning en warmtepomp voor verwarmen en koelen

De warmtepomp is in beginsel bedoeld om het huis of kantoor te verwarmen, maar kan óók voor verkoeling zorgen. De airco is er in eerste instantie om er voor te zorgen dat je huis of kantoor tijdens de hete zomerdagen lekker koel is, maar kan óók warme lucht leveren. Beide hebben het principe van een “warmtepomp”. Eigenlijk is een airco dus hetzelfde als een warmtepomp, alleen de functie is omgekeerd. In plaats van koude lucht omzetten in warme lucht zet een airco warme lucht om in koude lucht. Het is daarom ook niet vreemd dat ze wel eens door elkaar gehaald worden.

Hoe werkt een warmtepomp of airconditioner?

Een vloeistof die verdampt, onttrekt warmte aan de omgeving. Dat verschijnsel is de basis van iedere airconditioning en warmtepomp. Met behulp van een warmtewisselaar kunnen we de warmte afgeven aan de lucht door er met behulp van een ventilator langs te blazen. Willen we een huis of kantoor verwarmen, dan halen we warmte uit de buitenlucht naar binnen. Hebben we behoefte aan verkoeling, dan draaien we het proces om en verplaatsen de warmte van binnen naar buiten.

Hoe verwarmt een warmtepomp uw huis?

De warmtewisselaar geeft de warmte af aan het water in de leidingen van de radiators en de buizen van de vloerverwarming. Omdat de warmtepomp geen gas verbruikt, maar elektriciteit, verwarmt u er op een duurzame manier uw woning mee.

Wat doet een warmtepomp met de koude lucht?

In de winter verplaatst de warmtepomp warmte van buiten naar binnen. Maar wanneer het in de zomer warm is, kan de warmtepomp de warmte van binnen naar buiten verplaatsen en zo de temperatuur in huis verlagen. Het is goed om te weten dat niet ieder verwarmingssysteem geschikt is om mee te koelen. Bij gewone radiatoren zal het koude water er al snel voor zorgen dat de warme omgevingslucht gaat condenseren. Dat kan leiden tot vochtproblemen in huis. Een systeem voor vloerverwarming is wél geschikt voor het transporteren van koel water. Een warmtepomp met koelfunctie heeft een sensor die ervoor zorgt dat de temperatuur van de vloer niet daalt onder de condensatietemperatuur van de omgevingslucht.

Duurzaam verwarmen, koelen & warm tapwater

Zomer of winter, het hele jaar regelt de warmtepomp voor jou de ideale temperatuur in jouw woning. Van de perfecte temperatuur in de slaapkamer tot de meest comfortabele temperatuur om te werken of te studeren, de warmtepomp regelt het voor je

De cv-ketel vervangen door een warmtepomp

De warmtepomp is een volwaardige en energiezuinige vervanger voor de cv-ketel op aardgas. Eén warmtepomp is voldoende om een hele woning te verwarmen. En ook de verkoeling van een warmtepomp, op zomerse dagen, is in het héle huis te merken.

Wat doet een airco met de koude en warme lucht?

Daar waar een warmtepomp warmte of kou afgeeft aan het water in het verwarmingssysteem geeft een airco deze af aan de lucht in het vertrek waar de binnen unit is gemonteerd. Daarom dat een airco ook wel een lucht-luchtwarmtepomp wordt genoemd